1.1 BTW en dropshipping
Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om goederen pas in te kopen als deze zijn verkocht. Als de goederen vervolgens door de eerste verkoper direct bij de koper worden afgeleverd, spreken we over dropshipping. Dropshipping kan gecompliceerd zijn voor de btw. Relevante vragen zijn bijvoorbeeld:
Tijdens de workshop bespreekt Marja diverse voorbeelden.
Marja van den Oetelaar | The VAT Consultancy Firm
1.2 Classificatie: “No future without the past”
Indelingsverordeningen, statements van het Comité DWU, afdeling Tarief- en Statistieknomenclatuur, jurisprudentie, EBTI-databank, uitspraken op bezwaar en beslissingen op verzoeken om terugbetaling en natuurlijk ook AI (artificial inteligence). Een willekeurige greep uit een aantal bronnen die kunnen worden gebruikt om te komen tot een indeling van artikelen in de nomenclatuur.
De oplettende lezer heeft het misschien al gezien, in ieder geval één bron ontbreekt. Dat is de naamlijst zelf. Het geharmoniseerd systeem en de gecombineerde nomenclatuur met haar aantekeningen en toelichtingen zijn namelijk de oorspronkelijke bron als het gaat over het indelen van goederen. Tijdens de sessie gaan Bram en Theo terug naar de bron. Bram en Theo delen een aantal artikelen in op de manier zoals dat eigenlijk moet. Daarna kijken we of er overeenstemming is (of juist niet) met de conclusie en beslissingen van andere partijen die deze artikelen ook hebben ingedeeld. We vellen geen oordeel. We laten alleen zien dat classificatie ook in 2024 (en ongetwijfeld ver daarna) meestal “ouderwets” denkwerk is. Een leuke uitdaging met mogelijk interessante conclusies.
Bram van Breukelen en Theo Jonker | Customs Knowledge
1.3 DMS
Tijdens deze sessie geeft Ridvan Taci een update geven over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Brussel/Douane-projecten. Hij gaat in op de volgende punten:
Ridvan Taci | Beurtvaartadres | Voorzitter Alliantie Douane Software
1.4 Sancties
Handelssancties zijn niet meer weg te denken, waarbij de sancties op Rusland op dit moment wel het meest in het oog springen. Die worden steeds omvangrijker en raken steeds meer gebieden/producten. Niet alleen uitvoer naar Rusland wordt belemmerd, ook de invoer vanuit Rusland en doorvoer zijn aan beperkingen onderhevig. Daarnaast breidt het aantal producten waarop de sancties betrekking hebben steeds meer uit.
In de sessie gaat Lidwina in op het hoe en waarom van sancties, de noodzaak van compliance en geeft ze handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
Lidwina Hoekstra | Customs Knowledge
1.5 Help ik word gecontroleerd!
De Douane komt langs om een controle na invoer, een (initieel) onderzoek of een audit uit te voeren. Vaak is een audit van de Douane niet dagelijkse kost. Om ervoor te zorgen dat een en ander zo vlekkeloos mogelijk verloopt, is een goede voorbereiding een must. Rob en Samantha nemen u mee in de dagelijkse praktijk van controles, onderzoeken en audits.
Samantha Zwart-Speelman en Rob de Bakker | Customs Knowledge
1.6 De toekomst van de Douane
In deze sessie rapporteert Albert Veenstra over onderzoek dat nog onderhanden is over de toekomstige rol van de Douane en de toekomst van douaneregelgeving. De douane-wereld is op dit moment nogal aan verandering onderhevig. Er zijn serieuze uitdagingen op het vlak van (nieuwe) IT-systemen, een revisie van het Europese douanewetboek en de publicatie van allerlei nieuwe regelgeving uit Europa met deels nieuwe uitdagingen voor de douanediensten in de EU-lidstaten.
Een paar jaar geleden is hierover door Albert Veenstra en Frank Heijmann al een artikel gepubliceerd waarin een aantal basisideeën zijn geformuleerd over de wijze waarop de Douane op de nieuwe verwachtingen uit regelgeving zou moeten reageren. In deze sessie gaat Albert een stap verder en een radicale nieuwe visie formuleren op de inhoud en reikwijdte van het douanewetboek. De uitdaging daarbij is de vraag of het mogelijk is om een significante vereenvoudiging van het douanewetboek te realiseren, zonder dat bedrijven die gebruik maken van alle bijzondere regelingen, daar last van ondervinden.
In deze sessie is uw mening daarom ook van belang.
Albert Veenstra | Erasmus Universiteit
1.7 Onderzoek naar rechtsbescherming bij de DouaneDe Inspectie belastingen, toeslagen en douane ziet erop toe dat mensen en bedrijven rechtvaardig en fatsoenlijk worden behandeld wanneer zij te maken hebben met belastingzaken, toeslagen of de Douane. Daarbij brengt de Inspectie mogelijke structurele risico’s en verbeterpunten in de uitvoering van de diensten in kaart. De Inspectie onderzoekt momenteel hoe de mogelijkheden die ondernemers hebben om op te komen voor hun rechten bij geschillen met de Douane in de praktijk uitpakken. Een onjuiste, onvolledige of niet tijdige aangifte kan voor ondernemers grote gevolgen hebben. Tegelijkertijd heeft de Douane vergaande bevoegdheden bij het opleggen en invorderen van douaneheffingen. Het is daarom belangrijk dat ondernemers kunnen opkomen voor hun rechten. Tijdens deze sessie wil de Inspectie graag hierover met u in gesprek. Welke mogelijke knelpunten ondervindt u in de praktijk die u belemmeren of weerhouden van het inroepen van rechtsbescherming bij juridische geschillen met de Douane? Lenemieke Goossens en Hannie Wolters | Inspectie belastingen, toeslagen en douane
2.1 Overschrijding vergunningen
In bepaalde vergunningen zijn hoeveelheden en waarden opgenomen. Dit geldt onder meer voor de vergunning bijzondere bestemming, actieve veredeling en tijdelijke invoer. Als u over deze hoeveelheden en/of waarden gaat, heeft dat consequenties.
Samantha Zwart-Speelman geeft in deze sessie inzicht in de stand van zaken in de gerechtelijke procedures en tips over het voorkomen van problemen.
Samantha Zwart-Speelman | Customs Knowledge
2.2 Ondermijning: (g)een ver van je bed show
De logistieke sector is van groot belang voor de Nederlandse economie en is daarom streng gereguleerd. Toch is de sector kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit. Tijdens deze sessie zal Judith Gijsen hier een beeld van schetsen aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden. Daarbij wordt ingegaan op vragen als:
De bestrijding van ondermijnende criminaliteit staat hoog op de politieke agenda en heeft zodoende prioriteit bij politie en justitie. Zij werken intensief samen met diverse autoriteiten, waaronder de Belastingdienst en Douane. In de toekomst moeten deze fiscale instanties nog makkelijker gegevens kunnen delen met opsporingsdiensten, aldus de Staatssecretaris. Dat raakt vanzelfsprekend ook de transportsector. Reden te meer om het onderwerp ondermijning op de agenda te zetten van het Nationaal Douanecongres 2024.
Judith Gijsen | Hertoghs Advocaten
2.3 Douanevertegenwoordiging
Wat is het belang van juiste vertegenwoordiging in de aangifte? Wanneer is deze juist of onjuist? Welke gevolgen heeft onjuiste vertegenwoordiging? Vallen eventuele fouten nog te ‘repareren’? In deze sessie wordt u meegenomen in deze materie. Lidwina geeft tips en tops om latere problemen vanwege onjuiste vertegenwoordiging te voorkomen.
Lidwina Hoekstra| Customs Knowledge
2.4 Het belang van een juiste bedrijfsstructuur
Ondernemen brengt risico’s met zich, dit geldt zeker ook bij het doen van douaneaangiften en verrichten van andere douaneactiviteiten. Risico’s die tot aanzienlijke navorderingen kunnen leiden en soms zelfs tot een onverhoopt faillissement. Om ervoor te zorgen dat een onderneming door een aanzienlijke navordering niet zomaar ‘omvalt’ en alle activiteiten worden ‘meegesleurd’, is het verstandig om aandacht te besteden aan de vraag hoe douaneactiviteiten in de vennootschapsrechtelijke structuur worden belegd. Is het bijvoorbeeld verstandig om bepaalde activiteiten in een aparte vennootschap onder te brengen en zo ja, welke maatregelen moeten dan worden genomen om andere vennootschappen te beschermen? Ook is de vraag of de handelingsvrijheid van bestuurders wordt beperkt in het geval van een (dreigend) faillissement.
Tim van Dijken en Romme Varkevisser – beiden insolventie- en ondernemingsrechtadvocaat – zijn bekend met de materie op het scheidsvlak van insolventie- en ondernemingsrecht en douanerecht. In deze sessie besteden zij aandacht aan de do’s en don’ts bij het opzetten van een vennootschapsrechtelijke structuur en het handelen als bestuurder bij een (dreigend) faillissement.
Romme Varkevisser en Tim van Dijken | Dorhout Advocaten
2.5 Btw-fraude en e-commerce
Verken de risico's van btw-fraude in de wereld van e-commerce tijdens deze themasessie.
De opkomst van nieuwe spelers en de exponentiële groei van online handel op platforms brengt een scala aan nieuwe uitdagingen en risico's met zich mee voor de btw-naleving. Tijdens deze sessie worden de risico's belicht waarmee fiscaal vertegenwoordigers en douanevertegenwoordigers worden geconfronteerd. Laat je leiden door de expertise van Bart Boersma en Rianne Jorritsma, die je meenemen in de laatste ontwikkelingen.
Rianne Jorritsma en Bart Boersma | Customs Knowledge
2.6 Centralised Clearance
Centralised Clearance is een vereenvoudiging voor aangiften in het kader van het DWU. Met deze vereenvoudiging wordt het mogelijk gemaakt voor bedrijven om een douaneaangifte in te dienen bij de Douane in de lidstaat waar ze gevestigd zijn ongeacht in welke lidstaat de goederen zich bevinden. Aan de implementatie, die voorzien is vanaf 2025, wordt gewerkt door teams in de lidstaten.
Het is de laatste grote functionaliteit die in het kader van de DWU zal worden geïmplementeerd. In deze sessie wordt de beoogde werking gepresenteerd, de stand van zaken, alsmede een beschouwing van de gevolgen voor douaneautoriteiten en bedrijven.
Marjan Loopstra en Norbert van Kouwenhoven | Landelijk kantoor Douane
3.1 Actualiteiten accijns
In deze sessie praat Dianne u bij over de nieuwe ontwikkelingen en recente jurisprudentie met name op het gebied van accijns en voor een kleiner deel op het gebied van verbruiksbelasting. Hoe staat het bijvoorbeeld met de strengere handhaving op het gebied van de teruggaaf van accijns? Welke overwegingen liggen ten grondslag aan het al dan niet in stand laten van naheffingsaanslagen? Deze en andere onderwerpen komen in deze sessie aan bod.
Dianne Beurskens-Weijers | Customs Knowledge
3.2 Actualiteiten douanewaarde
Actuele ontwikkelingen op het gebied van rechtspraak, beleid en handhaving maken de vaststelling van de douanewaarde uitdagend. In deze sessie licht Martijn de grote lijnen van deze ontwikkelingen uit. Hij gaat daarbij onder andere in op de laatste stand van zaken rondom de toepassing van statistische waardes, de interactie tussen transfer pricing en de vaststelling van de douanewaarde en de bindende waarde inlichting.
Martijn Schippers | Erasmus School of Law
3.3 CBAM
Judith van der Horst en Steven Bank van de Nederlandse Emissieautoriteit vertellen over de koolstofcorrectie aan de EU-buitengrens, ook wel aangeduid als CBAM. Vanaf het derde kwartaal van 2024 wordt van importeurs van CBAM-goederen verwacht dat zij kunnen rapporteren hoeveel CO2 er is uitgestoten bij de productie ervan. Vanaf 2026 heeft een importeur van CBAM-goederen een toelating nodig om deze producten te kunnen blijven importeren. Wat betekent dit voor importeurs en wat verwacht de NEa van u?
Vanuit de Douane sluiten Anneke Hilverda en Derek te Veldhuis aan bij de sessie. Zij zullen met name ingaan op de verhouding tussen de CBAM-verordening en douaneregelingen. Wanneer moet er worden voldaan aan de rapportageverplichting en voor wie geldt deze verplichting dan?
Judith van der Horst en Steven Bank | NEa
Anneke Hilverda en Derek te Veldhuis | Douane
3.4 Ontbossingsverordening
Op basis van de eind mei 2023 in werking getreden anti-ontbossingsverordening moeten met ingang van eind 2024 grote ondernemingen die goederen importeren, bij die invoer aan de Douane kunnen aantonen dat de te importeren goederen niet afkomstig zijn uit ontbossing.
Voor kleinere partijen gelden met ingang van eind juni 2025 vergelijkbare, maar minder vergaande verplichtingen. Deze verplichtingen werken door in de hele handelsketen. Marco benoemt tijdens deze sessie de goederen waar de verordening op ziet, de verplichtingen die de verordening oplegt aan de operator (de importeur) en de trader (een partij verder in de handelsketen) en de sancties die bij niet voldoen aan de verplichtingen kunnen worden opgelegd.
Marco Visser | Grant Thornton
3.5 Ondermijning en Douane
De Douane heeft een belangrijke rol in de strijd tegen drugscriminaliteit, waarbij de Douane zich primair richt op de stopfunctie en het toezicht houden op haventerreinen. In de Rotterdamse haven werkt de Douane veel en goed samen met publieke en private partijen. Tijdens de sessie gaat Peter van Buijtenen in op de verschillende vormen van samenwerking en op het programma Weerbare Haven Terminals.
Peter van Buijtenen | Douane Rotterdam Haven
3.6 Van AEO naar Trust & Check
De vertrouwde AEO-status krijgt gezelschap met de komst van de Trust & Check Trader binnen het nieuwe Douanewetboek van de Unie (DWU). Beide programma's streven naar een veiligere en efficiëntere keten, maar met verschillende nuances.
AEO, al sinds 2008 een begrip, richt zich op bewezen betrouwbaarheid en naleving van de (douane)wetgeving. Trust & Check Trader gaat nog een stap verder en beloont bedrijven met de hoogste standaarden met verregaande vereenvoudigingen, zoals het recht op vrijgeven van goederen zonder voorafgaande douaneaangifte. Wat is de impact op uw onderneming en hoe gaat u van AEO naar Trust & Check Trader?
Godfried Smit | Evofenedex