Programma
Nationaal Douanecongres 2022

Nationaal Douanecongres 2022

09:30 - 10:00

Ontvangst met koffie en thee


10:00 - 10:05

Welkomstwoord door de dagvoorzitter


10:05 - 10:20

Opening van de dag

De 15e editie van het Nationaal Douanecongres verdient uiteraard een speciale opening door een speciale gast. Daarom zal de directeur-generaal Douane, Nanette van Schelven, de dag openen. Nanette van Schelven zal kort ingaan op de hedendaagse uitdagingen van de Douane en de positie als zelfstandige organisatie in een eigen Directoraat Generaal.

Nanette van Schelven
| Directeur-generaal Douane

10:20 - 11:00

Douane en 'Brussel'

De Nederlandse Douane voert een groot aantal taken uit in opdracht van ‘Brussel’ ofwel de Europese Commissie. Niet zelden horen we de Douane dan ook – terecht – zeggen: “We moeten wel van Brussel”. In de afgelopen periode heeft ook de Minister van Financiën de Tweede Kamer enkele keren geïnformeerd over de afdracht van grote bedragen aan invoerrechten en de verschillende inzichten hierover tussen Nederland en de Europese Commissie. Een onderwerp dat dus zeer actueel is.

Ook wordt kort ingegaan op de overwegingen om in Europees verband de ‘wise persons group’ in te stellen. Deze groep heeft onder meer tot doel om het douanebestel te toetsen aan de actuele wereldhandel. Natuurlijk komt ook de richting van de Nederlandse Douane in de toekomst aan bod.

Frank Heijmann en Bart Boersma bekijken, bespreken en bediscussiëren de situatie vanuit verschillende gezichtspunten. Als deelnemer heeft u na deze sessie een goed beeld van alle krachten die hier spelen.

11:00 - 11:10

Wat kan de ‘Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane’ voor u betekenen?

Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe rijksinspectie. De Inspectie belastingen, toeslagen en douane toetst of de overheid mensen en bedrijven rechtvaardig behandelt wanneer zij te maken hebben met belastingzaken, toeslagen of douanegerelateerde processen. Dat doet zij door eventuele structurele risico’s te onderzoeken en mogelijke aanbevelingen te bespreken. Bart Snels stelt de inspectie graag aan u voor en licht toe voor welke zaken u zich tot de inspectie kunt richten en wat de inspectie voor u kan betekenen.

11:10 - 11:40

Koffie- & theepauze12:30 - 13:30

Lunch
15:15 - 15:45

Koffie- & theepauze


15:45 - 16:15

Actualiteiten in de praktijk

Op het Nationaal Douanecongres wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de meest actuele onderwerpen. De actualiteit is echter vooraf moeilijk te voorspellen. Zijn het nieuwe problemen met de Brexit, de gevolgen van de inval in Oekraïne, wellicht ontwikkelingen op het gebied van product- en voedselveiligheid? Of misschien wel de laatste ontwikkelingen hoe alle organisaties in de keten data delen in relatie tot de toenemende criminaliteit. Eén ding is zeker, de drie spekers – Marty van Pelt (Portbase), Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Lidwina Hoekstra (Customs Knowledge) – nemen u mee in de ‘actualiteiten in de praktijk’.

16:15 - 17:00

Afsluiting van de dag: een Magische Pubquiz

We sluiten deze 15e editie van het Nationaal Douanecongres af met een "Magische Pubquiz". Steven Kazàn neemt ons op humoristische en magische wijze mee in een terugblik op al 15 jaar Nationaal Douanecongres.

17:00 - 17:45

Netwerkborrel