media image

Bart Boersma

Advocaat en specialist Douanerecht

Bart is de oprichter en directeur van Customs Knowledge. Hij adviseert en procedeert als advocaat voor cliënten op het gebied van douanerecht, alsmede product- en voedselveiligheid. Hij heeft een zeer groot aantal succesvolle beroepsprocedures tegen de douane, voedsel- en warenautoriteit en andere overheidsinstanties op zijn naam staan bij de diverse gerechtelijke instanties. In veel gevallen weet Bart met een gedegen motivering, maar soms ook een gedurfd of creatief standpunt, geschillen positief te beslechten. Daarnaast geeft Bart diverse trainingen en opleidingen. Van grote waarde is dat Bart niet alleen specialist is in het douanerecht, maar ook op de hoogte is van de ins en outs op het gebied van formeel belastingrecht, boete- en strafrecht en het handelsrecht.


Sessies

14:25 - 15:15

3.3 E-commerce: BTW- en douanerisico’s

De e-commerce markt groeit explosief in volume en belastingregels. Nieuwe btw-regels in 2021, waaronder IOSS, zorgden voor nieuwe rollen en verantwoordelijkheden. De rol van tussenpersoon werd geïntroduceerd voor degenen die aan het aandurfden. Maar ook blijkt steeds meer dat de logistiek dienstverlener een enorm risico loopt bij het doen van aangiften voor e-commerce. Zeker in de gevallen als geen directe vertegenwoordiging kan worden toegepast. Maar zelfs bij directe vertegenwoordiging loopt de vertegenwoordiger enorme risico’s. Het jaar 2021 stond daarom niet alleen in het teken van nieuwe en veranderende dienstverlening tussen verkopers en logistieke dienstverleners, maar ook van een groot faillissement en aanscherping van de handhaving door de Douane. In 2022 blikken we (met de kennis van nu) terug en kijken we vooruit naar wat komen gaat.

Bart en Marjolein praten u in deze sessie dus helemaal bij over de btw-regels en douanerisico’s voor e-commerce zendingen.

Marjolein van Wingerden | Customs Knowledge
Bart Boersma | Customs Knowledge
11:40 - 12:30

1.4 Belangrijke, verrassende en interessante douanejurisprudentie!

Ondanks de afgelopen tijd van corona hebben de diverse rechtelijke colleges niet stilgezeten. Integendeel, er zijn vele uitspraken en arresten gewezen die geheel nieuwe invalshoeken en zienswijzen opleveren. Over de meest uiteenlopende onderwerpen is er veel te vertellen en te delen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook dit jaar Bart Boersma deze sessie voor zijn rekening neemt.

Bart Boersma 
| Customs Knowledge