media image

Stefan Verhagen

Stefan werkte meer dan 10 jaar als douane declarant en supervisor en daarna 4 jaar als douanemanager bij een zeevracht expediteur. Na vervolgens enige tijd als adviseur voor APM Terminals Maasvlakte 2 te hebben gewerkt, is hij werkzaam voor FENEX als beleidsadviseur douanezaken.

Hij studeerde naast zijn werk bedrijfskunde in deeltijd en heeft de master in Customs and Supply Chain Compliance afgerond bij Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Sessies

11:40 -

1.5 Ontwikkelingen op douane (IT)gebied

Op 1 mei 2016 is het Douanewetboek van de Unie (DWU) van kracht geworden. Het motto van het DWU bij de invoering was: Eenvoudig, Europees Online. Een van de hoofddoelen was dan ook om een papierloze omgeving voor Douane en Bedrijfsleven te bewerkstelligen en daarbij gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie.

Om dit mogelijk te maken is in de Gedelegeerde en Uitvoeringsverordening bij het DWU een nieuwe dataset opgenomen die moet worden geïmplementeerd in de douanesystemen van de lidstaten op basis van het EU Customs Datamodel. In Nederland betekent dit dat het huidige aangiftesysteem AGS zal worden vervangen door het nieuwe systeem Douaneaangiften Management Systeem. (DMS) Ongeveer 3500 aangevers zullen moeten worden aangesloten op dit nieuwe systeem.

Stefan Verhagen bespreekt diverse wijzigingen die voor het komende jaar op de planningen staan, zoals ICS 2.0, de wijzigingen op gebied van e-commerce en het tijdelijke vereenvoudigde aangifte systeem VENUE en de Super Reduced Dataset.

Stefan Verhagen | Fenex

Kennisniveau: Algemene sessie, voornamelijk bedoeld voor douane-expediteurs.