media image

Marja van den Oetelaar

BTW-specialist
Marja heeft fiscaal recht gestudeerd in Tilburg. Na haar studie heeft zij gewerkt als BTW-specialiste bij twee van de big four. In 2002 is ze haar eigen kantoor The VAT Concultancy gestart. Sinds juli 2022 is Marja ook managing director van VAT forum cvba.

Sessies

11:40 - 12:30

1.1 Fiscale vertegenwoordiging en het btw-nultarief

Veel bedrijven treden op als fiscaal vertegenwoordiger of maken gebruik van een fiscaal vertegenwoordiger. In beide gevallen is kennis over deze vertegenwoordigingsvorm noodzakelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van fiscale vertegenwoordiging? Wat is het verschil tussen de algemeen en de beperkt fiscaal vertegenwoordiger? Mag de beperkt fiscaal vertegenwoordiger 21% btw rapporteren en afdragen? Hoe moet de factuur van de vertegenwoordigde er uit zien? Waar laat ik de diverse transacties in de aangifte? Kan ik aansprakelijk worden gesteld bij vermissing tijdens douanevervoer of in entrepot? Welke risico’s loop ik nu eigenlijk door op te treden als fiscaal vertegenwoordiger? Een greep uit de vragen die Marja behandelt tijdens deze sessie.

Een ander aspect van internationale handel is het claimen van het nultarief bij intracommunautaire leveringen en uitvoer. Marja bespreekt de voorwaarden en de bewijslast en veelvoorkomende vragen uit de praktijk.

Marja van den Oetelaar | The VAT Consultancy Firm