media image
Organisatie

Fenex

Als brancheorganisatie voor de expeditiesector stelt FENEX zich ten doel om via collectieve belangenbehartiging de nationale en internationale positie van de georganiseerde Nederlandse expediteur te versterken.
Als brancheorganisatie voor de expeditiesector stelt FENEX zich ten doel om via collectieve belangenbehartiging de nationale en internationale positie van de georganiseerde Nederlandse expediteur te versterken.

FENEX is dé belangenbehartiger voor de expediteur en logistiek dienstverlener. Wij staan dichtbij onze leden en stemmen onze activiteiten af in samenspraak met onze leden. Onze gespecialiseerde medewerkers zijn praktisch ingesteld. Ondernemingen die lid zijn van FENEX hebben een voorsprong in de sector.

Sessies

11:40 -

1.5 Ontwikkelingen op douane (IT)gebied

Op 1 mei 2016 is het Douanewetboek van de Unie (DWU) van kracht geworden. Het motto van het DWU bij de invoering was: Eenvoudig, Europees Online. Een van de hoofddoelen was dan ook om een papierloze omgeving voor Douane en Bedrijfsleven te bewerkstelligen en daarbij gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie.

Om dit mogelijk te maken is in de Gedelegeerde en Uitvoeringsverordening bij het DWU een nieuwe dataset opgenomen die moet worden geïmplementeerd in de douanesystemen van de lidstaten op basis van het EU Customs Datamodel. In Nederland betekent dit dat het huidige aangiftesysteem AGS zal worden vervangen door het nieuwe systeem Douaneaangiften Management Systeem. (DMS) Ongeveer 3500 aangevers zullen moeten worden aangesloten op dit nieuwe systeem.

Stefan Verhagen bespreekt diverse wijzigingen die voor het komende jaar op de planningen staan, zoals ICS 2.0, de wijzigingen op gebied van e-commerce en het tijdelijke vereenvoudigde aangifte systeem VENUE en de Super Reduced Dataset.

Stefan Verhagen | Fenex

Kennisniveau: Algemene sessie, voornamelijk bedoeld voor douane-expediteurs.

Partner worden?

Wilt u ook partner worden van het Trade Compliance Congres 2019? Neemt u gerust contact op met onze accountmanager voor meer informatie en eventuele mogelijkheden voor uw organisatie.

Lenneke Morit
Accountmanager
Telefoon: 06-51581637
E-mail: L.Morit@sdu.nl