Sessies

11:40 - 12:30

1.1 BTW en dropshipping

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om goederen pas in te kopen als deze zijn verkocht. Als de goederen vervolgens door de eerste verkoper direct bij de koper worden afgeleverd, spreken we over dropshipping. Dropshipping kan gecompliceerd zijn voor de btw. Relevante vragen zijn bijvoorbeeld:
  • Moeten de goederen worden ingevoerd en zo ja, door wie?
  • Kan de IOSS worden toegepast of moet de normale invoerprocedure worden gevolgd?
  • Is er een webwinkel/platform bij betrokken?
  • Is de koper een ondernemer of een particulier?
Tijdens de workshop bespreekt Marja diverse voorbeelden.

Marja van den Oetelaar | The VAT Consultancy Firm
11:40 - 12:30

1.2 Classificatie: “No future without the past”

Indelingsverordeningen, statements van het Comité DWU, afdeling Tarief- en Statistieknomenclatuur, jurisprudentie, EBTI-databank, uitspraken op bezwaar en beslissingen op verzoeken om terugbetaling en natuurlijk ook AI (artificial inteligence). Een willekeurige greep uit een aantal bronnen die kunnen worden gebruikt om te komen tot een indeling van artikelen in de nomenclatuur.

De oplettende lezer heeft het misschien al gezien, in ieder geval één bron ontbreekt. Dat is de naamlijst zelf. Het geharmoniseerd systeem en de gecombineerde nomenclatuur met haar aantekeningen en toelichtingen zijn namelijk de oorspronkelijke bron als het gaat over het indelen van goederen. Tijdens de sessie gaan Bram en Theo terug naar de bron. Bram en Theo delen een aantal artikelen in op de manier zoals dat eigenlijk moet. Daarna kijken we of er overeenstemming is (of juist niet) met de conclusie en beslissingen van andere partijen die deze artikelen ook hebben ingedeeld. We vellen geen oordeel. We laten alleen zien dat classificatie ook in 2024 (en ongetwijfeld ver daarna) meestal “ouderwets” denkwerk is. Een leuke uitdaging met mogelijk interessante conclusies.

Bram van Breukelen en Theo Jonker | Customs Knowledge
11:40 - 12:30

1.3 DMS

Tijdens deze sessie geeft Ridvan Taci een update geven over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Brussel/Douane-projecten. Hij gaat in op de volgende punten:
  • Overzicht van de lopende projecten, inclusief DMS, waarbij hij specifiek aandacht besteedt aan de meest voorkomende fouten die zijn geconstateerd.
  • Bespreking van de projecten DVA, AES, ICS2 en PoUS.
  • Vooruitblik op de toekomstige projecten, waaronder CCI, CCE en het nieuwe douanewetboek.
  • Procedure voor het omgaan met projecten die niet worden gehaald door de organisatie.
  • Kort overzicht van de planning en gemaakte afspraken.
Ridvan Taci | Beurtvaartadres
11:40 - 12:30

1.4 Sancties

Handelssancties zijn niet meer weg te denken, waarbij de sancties op Rusland op dit moment wel het meest in het oog springen. Die worden steeds omvangrijker en raken steeds meer gebieden/producten. Niet alleen uitvoer naar Rusland wordt belemmerd, ook de invoer vanuit Rusland en doorvoer zijn aan beperkingen onderhevig. Daarnaast breidt het aantal producten waarop de sancties betrekking hebben steeds meer uit.

In de sessie gaat Lidwina in op het hoe en waarom van sancties, de noodzaak van compliance en geeft ze handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Lidwina Hoekstra | Customs Knowledge
11:40 - 12:30

1.5 Help ik word gecontroleerd!

De Douane komt langs om een controle na invoer, een (initieel) onderzoek of een audit uit te voeren. Vaak is een audit van de Douane niet dagelijkse kost. Om ervoor te zorgen dat een en ander zo vlekkeloos mogelijk verloopt, is een goede voorbereiding een must. Rob en Samantha nemen u mee in de dagelijkse praktijk van controles, onderzoeken en audits.

Samantha Zwart-Speelman en Rob de Bakker  | Customs Knowledge
11:40 - 12:30

1.6 De toekomst van de Douane

In deze sessie rapporteert Albert Veenstra over onderzoek dat nog onderhanden is over de toekomstige rol van de Douane en de toekomst van douaneregelgeving. De douane-wereld is op dit moment nogal aan verandering onderhevig. Er zijn serieuze uitdagingen op het vlak van (nieuwe) IT-systemen, een revisie van het Europese douanewetboek en de publicatie van allerlei nieuwe regelgeving uit Europa met deels nieuwe uitdagingen voor de douanediensten in de EU-lidstaten.
 
Een paar jaar geleden is hierover door Albert Veenstra en Frank Heijmann al een artikel gepubliceerd waarin een aantal basisideeën zijn geformuleerd over de wijze waarop de Douane op de nieuwe verwachtingen uit regelgeving zou moeten reageren. In deze sessie gaat Albert een stap verder en een radicale nieuwe visie formuleren op de inhoud en reikwijdte van het douanewetboek. De uitdaging daarbij is de vraag of het mogelijk is om een significante vereenvoudiging van het douanewetboek te realiseren, zonder dat bedrijven die gebruik maken van alle bijzondere regelingen, daar last van ondervinden.
 
In deze sessie is uw mening daarom ook van belang.  

Albert Veenstra | Erasmus Universiteit


11:40 - 12:30

1.7 Onderzoek naar rechtsbescherming bij de Douane

De Inspectie belastingen, toeslagen en douane ziet erop toe dat mensen en bedrijven rechtvaardig en fatsoenlijk worden behandeld wanneer zij te maken hebben met belastingzaken, toeslagen of de Douane. Daarbij brengt de Inspectie mogelijke structurele risico’s en verbeterpunten in de uitvoering van de diensten in kaart. De Inspectie onderzoekt momenteel hoe de mogelijkheden die ondernemers hebben om op te komen voor hun rechten bij geschillen met de Douane in de praktijk uitpakken. Een onjuiste, onvolledige of niet tijdige aangifte kan voor ondernemers grote gevolgen hebben. Tegelijkertijd heeft de Douane vergaande bevoegdheden bij het opleggen en invorderen van douaneheffingen. Het is daarom belangrijk dat ondernemers kunnen opkomen voor hun rechten. Tijdens deze sessie wil de Inspectie graag hierover met u in gesprek. Welke mogelijke knelpunten ondervindt u in de praktijk die u belemmeren of weerhouden van het inroepen van rechtsbescherming bij juridische geschillen met de Douane?

Lenemieke Goossens en Hannie Wolters | Inspectie belastingen, toeslagen en douane