Sessies

14:25 - 15:15

3.1 Actualiteiten accijns

In deze sessie praat Dianne u bij over de nieuwe ontwikkelingen en recente jurisprudentie met name op het gebied van accijns en voor een kleiner deel op het gebied van verbruiksbelasting. Hoe staat het bijvoorbeeld met de strengere handhaving op het gebied van de teruggaaf van accijns? Welke overwegingen liggen ten grondslag aan het al dan niet in stand laten van naheffingsaanslagen? Deze en andere onderwerpen komen in deze sessie aan bod.

Dianne Beurskens-Weijers | Customs Knowledge
14:25 - 15:15

3.2 Actualiteiten douanewaarde

Actuele ontwikkelingen op het gebied van rechtspraak, beleid en handhaving maken de vaststelling van de douanewaarde uitdagend. In deze sessie licht Martijn de grote lijnen van deze ontwikkelingen uit. Hij gaat daarbij onder andere in op de laatste stand van zaken rondom de toepassing van statistische waardes, de interactie tussen transfer pricing en de vaststelling van de douanewaarde en de bindende waarde inlichting.

Martijn Schippers | Erasmus School of Law
14:25 - 15:15

3.3 CBAM

Judith van der Horst en Steven Bank van de Nederlandse Emissieautoriteit vertellen over de koolstofcorrectie aan de EU-buitengrens, ook wel aangeduid als CBAM. Vanaf het derde kwartaal van 2024 wordt van importeurs van CBAM-goederen verwacht dat zij kunnen rapporteren hoeveel CO2 er is uitgestoten bij de productie ervan. Vanaf 2026 heeft een importeur van CBAM-goederen een toelating nodig om deze producten te kunnen blijven importeren. Wat betekent dit voor importeurs en wat verwacht de NEa van u?

Vanuit de Douane sluiten Anneke Hilverda en Derek te Veldhuis aan bij de sessie. Zij zullen met name ingaan op de verhouding tussen de CBAM-verordening en douaneregelingen. Wanneer moet er worden voldaan aan de rapportageverplichting en voor wie geldt deze verplichting dan?

Judith van der Horst en Steven Bank | NEa
Anneke Hilverda en Derek te Veldhuis | Douane
14:25 - 15:15

3.4 Ontbossingsverordening

Op basis van de eind mei 2023 in werking getreden anti-ontbossingsverordening moeten met ingang van eind 2024 grote ondernemingen die goederen importeren, bij die invoer aan de Douane kunnen aantonen dat de te importeren goederen niet afkomstig zijn uit ontbossing.

Voor kleinere partijen gelden met ingang van eind juni 2025 vergelijkbare, maar minder vergaande verplichtingen. Deze verplichtingen werken door in de hele handelsketen. Marco benoemt tijdens deze sessie de goederen waar de verordening op ziet, de verplichtingen die de verordening oplegt aan de operator (de importeur) en de trader (een partij verder in de handelsketen) en de sancties die bij niet voldoen aan de verplichtingen kunnen worden opgelegd.

Marco Visser | Grant Thornton
14:25 - 15:15

3.5 Ondermijning en Douane

De Douane heeft een belangrijke rol in de strijd tegen drugscriminaliteit, waarbij de Douane zich primair richt op de stopfunctie en het toezicht houden op haventerreinen. In de Rotterdamse haven werkt de Douane veel en goed samen met publieke en private partijen. Tijdens de sessie gaat Peter van Buijtenen in op de verschillende vormen van samenwerking en op het programma Weerbare Haven Terminals.

Peter van Buijtenen | Douane Rotterdam Haven


14:25 - 15:15

3.6 Van AEO naar Trust & Check

De vertrouwde AEO-status krijgt gezelschap met de komst van de Trust & Check Trader binnen het nieuwe Douanewetboek van de Unie (DWU). Beide programma's streven naar een veiligere en efficiëntere keten, maar met verschillende nuances.

AEO, al sinds 2008 een begrip, richt zich op bewezen betrouwbaarheid en naleving van de (douane)wetgeving. Trust & Check Trader gaat nog een stap verder en beloont bedrijven met de hoogste standaarden met verregaande vereenvoudigingen, zoals het recht op vrijgeven van goederen zonder voorafgaande douaneaangifte. Wat is de impact op uw onderneming en hoe gaat u van AEO naar Trust & Check Trader?

Godfried Smit | Evofenedex