Sessies

13:30 - 14:20

2.1 Overschrijding vergunningen

In bepaalde vergunningen zijn hoeveelheden en waarden opgenomen. Dit geldt onder meer voor de vergunning bijzondere bestemming, actieve veredeling en tijdelijke invoer. Als u over deze hoeveelheden en/of waarden gaat, heeft dat consequenties.

Samantha Zwart-Speelman geeft in deze sessie inzicht in de stand van zaken in de gerechtelijke procedures en tips over het voorkomen van problemen.

Samantha Zwart-Speelman | Customs Knowledge
13:30 - 14:20

2.2 Ondermijning: (g)een ver van je bed show

De logistieke sector is van groot belang voor de Nederlandse economie en is daarom streng gereguleerd. Toch is de sector kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit. Tijdens deze sessie zal Judith Gijsen hier een beeld van schetsen aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden. Daarbij wordt ingegaan op vragen als:
Wat houdt ondermijnende criminaliteit eigenlijk in?
Op welke wijze krijgt de transportsector daarmee te maken?
Wanneer bent u als individuele professional strafrechtelijk aansprakelijk?
In hoeverre is een werkgever strafrechtelijk aansprakelijk als een medewerker betrokken blijkt bij ondermijnende activiteiten?
Wat betekent een strafrechtelijk onderzoek voor diverse certificeringen en vergunningen?
Wat kan de transportsector doen om een strafrechtelijkeaansprakelijkstelling te voorkomen?
De bestrijding van ondermijnende criminaliteit staat hoog op de politieke agenda en heeft zodoende prioriteit bij politie en justitie. Zij werken intensief samen met diverse autoriteiten, waaronder de Belastingdienst en Douane. In de toekomst moeten deze fiscale instanties nog makkelijker gegevens kunnen delen met opsporingsdiensten, aldus de Staatssecretaris. Dat raakt vanzelfsprekend ook de transportsector. Reden te meer om het onderwerp ondermijning op de agenda te zetten van het Nationaal Douanecongres 2024.

Judith Gijsen | Hertoghs Advocaten
13:30 - 14:20

2.3 Douanevertegenwoordiging

Wat is het belang van juiste vertegenwoordiging in de aangifte? Wanneer is deze juist of onjuist? Welke gevolgen heeft onjuiste vertegenwoordiging? Vallen eventuele fouten nog te ‘repareren’? In deze sessie wordt u meegenomen in deze materie. Lidwina geeft tips en tops om latere problemen vanwege onjuiste vertegenwoordiging te voorkomen.

Lidwina Hoekstra | Customs Knowledge
13:30 - 14:20

2.4 Het belang van een juiste bedrijfsstructuur

Ondernemen brengt risico’s met zich, dit geldt zeker ook bij het doen van douaneaangiften en verrichten van andere douaneactiviteiten. Risico’s die tot aanzienlijke navorderingen kunnen leiden en soms zelfs tot een onverhoopt faillissement. Om ervoor te zorgen dat een onderneming door een aanzienlijke navordering niet zomaar ‘omvalt’ en alle activiteiten worden ‘meegesleurd’, is het verstandig om aandacht te besteden aan de vraag hoe douaneactiviteiten in de vennootschapsrechtelijke structuur worden belegd. Is het bijvoorbeeld verstandig om bepaalde activiteiten in een aparte vennootschap onder te brengen en zo ja, welke maatregelen moeten dan worden genomen om andere vennootschappen te beschermen? Ook is de vraag of de handelingsvrijheid van bestuurders wordt beperkt in het geval van een (dreigend) faillissement.

Tim van Dijken en Romme Varkevisser – beiden insolventie- en ondernemingsrechtadvocaat – zijn bekend met de materie op het scheidsvlak van insolventie- en ondernemingsrecht en douanerecht. In deze sessie besteden zij aandacht aan de do’s en don’ts bij het opzetten van een vennootschapsrechtelijke structuur en het handelen als bestuurder bij een (dreigend) faillissement.

Romme Varkevisser en Tim van Dijken | Dorhout Advocaten
13:30 - 14:20

2.5 Btw-fraude en e-commerce

Verken de risico's van btw-fraude in de wereld van e-commerce tijdens deze themasessie.

De opkomst van nieuwe spelers en de exponentiële groei van online handel op platforms brengt een scala aan nieuwe uitdagingen en risico's met zich mee voor de btw-naleving. Tijdens deze sessie worden de risico's belicht waarmee fiscaal vertegenwoordigers en douanevertegenwoordigers worden geconfronteerd. Laat je leiden door de expertise van Bart Boersma en Rianne Jorritsma, die je meenemen in de laatste ontwikkelingen.

Rianne Jorritsma en Bart Boersma | Customs Knowledge
13:30 - 14:20

2.6 Centralised Clearance

Centralised Clearance is een vereenvoudiging voor aangiften in het kader van het DWU. Met deze vereenvoudiging wordt het mogelijk gemaakt voor bedrijven om een douaneaangifte in te dienen bij de Douane in de lidstaat waar ze gevestigd zijn ongeacht in welke lidstaat de goederen zich bevinden. Aan de implementatie, die voorzien is vanaf 2025, wordt gewerkt door teams in de lidstaten.
Het is de laatste grote functionaliteit die in het kader van de DWU zal worden geïmplementeerd. In deze sessie wordt de beoogde werking gepresenteerd, de stand van zaken, alsmede een beschouwing van de gevolgen voor douaneautoriteiten en bedrijven. 

Marjan Loopstra en Norbert van Kouwenhoven | Landelijk kantoor Douane