Sessies

11:40 - 12:30

1.1 Classificatie achter de schermen

U zit in het theater en geniet van een mooie voorstelling. Heeft u wel eens nagedacht wat er allemaal achter de schermen plaatsvindt en heeft plaatsgevonden voordat die voorstelling daadwerkelijk kon worden getoond?

Zo gaat dat ook met het indelen van goederen in de nomenclatuur. Voordat er uiteindelijk een juiste code aan bepaalde goederen kan  worden toegekend, is er heel veel over gesproken, vergaderd en gediscussieerd. Dat is eigenlijk nooit zichtbaar op het moment dat u er mee aan de slag gaat.

In deze themasessie laten Theo en Bram zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Zij nemen u mee naar Brussel, naar het BTI-team, naar de Rechtbank en naar de WDO en lichten een tipje van de sluier op van de dagelijkse praktijk.

Wilt u meer weten over wat er daadwerkelijk achter de schermen gebeurt zodat u met meer gevoel goederen kunt indelen, kom dan naar deze interessante sessie en laat u verrassen.

Bram van Breukelen | Customs Knowledge
Theo Jonker | Customs Knowledge
11:40 - 12:30

1.2 Btw in de praktijk

In theorie is de btw-afhandeling van goederenstromen wellicht duidelijk, maar hoe zit het in de praktijk? Marja vertelt u aan de hand van casusposities hoe de praktische kant van de btw gaat. Verkopen aan EU-ondernemers, verkopen aan afnemers buiten de EU, afstandsverkopen aan particulieren binnen en buiten de EU (waaronder het VK) komen aan de orde. Ook verkopen via platforms en dropshipping passeren de revue tijdens deze themasessie met praktische insteek. Breng vooral uw eigen casuspositie in!

Vooraf kunt u uw vraag of casus indienen voor Marja. Stuur daar voor een email naar d.vereecken@sdu.nl

Marja van den Oetelaar | Het BTW Advieskantoor BV
11:40 - 12:30

1.3 Strafrechtelijke aspecten bij sanctiegoederen

Het onderwerp van deze themasessie gaat over de strafrechtelijke aspecten bij sanctiegoederen. Welke rechten en plichten kent een verdachte op basis van de Wet op de economische delicten (WED)? Wanneer is sprake van opzet? En wat te doen in geval van een verdenking? Een greep uit de vragen die aan de orde zullen komen tijdens deze sessie.

Judith de Boer | Hertoghs advocaten
11:40 - 12:30

1.4 Belangrijke, verrassende en interessante douanejurisprudentie!

Ondanks de afgelopen tijd van corona hebben de diverse rechtelijke colleges niet stilgezeten. Integendeel, er zijn vele uitspraken en arresten gewezen die geheel nieuwe invalshoeken en zienswijzen opleveren. Over de meest uiteenlopende onderwerpen is er veel te vertellen en te delen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook dit jaar Bart Boersma deze sessie voor zijn rekening neemt.

Bart Boersma 
| Customs Knowledge 
11:40 - 12:30

1.5 Actualiteiten in de handelspolitiek

De wereld van de handelspolitiek staat nooit stil. Importeurs en exporteurs komen in aanraking met nieuwe wetgeving van de EU, nieuwe wetgeving in derde landen en daarbij ook geopolitieke conflicten, zoals afgelopen tijd extra duidelijk is geworden. Wat zijn de huidige actualiteiten in de handelspolitiek en hoe heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne effect op uw handel? Rinke Biesma en Ries Kamphof van het Ministerie van Buitenlandse Zaken praten u bij en beantwoorden uw vragen in deze sessie.

Rienk Biesma | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ries Kamphof
| Ministerie van Buitenlandse Zaken
11:40 - 12:30

1.6 Van AGS naar DMS de laatste stand van zaken

Inhoud van de sessie DMS de laatste stand van zaken:

Aangevers, indieners en softwareleveranciers worden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen rondom de implementatie van DMS. Het gaat hier over de eerste ervaringen met de migratie van AGS naar DMS 4.0. en het verdere verloop van deze migratie. Daarnaast zullen we op hoofdlijnen de inhoudelijke veranderingen aan de orde laten komen. Tot slot zullen de bezoekers in de gelegenheid gesteld worden om vragen te stellen.

Erik te Boome Ι Douane Nederland

Volg ons op social media