Nationaal Douanecongres 2015

Op donderdag 8 oktober organiseren Sdu Uitgevers en Customs Knowledge het Nationaal Douanecongres 2015. Dit jaarcongres vindt voor de 10e keer plaats in Ahoy Rotterdam en is een vervolg op de succesvolle editie uit 2014.

Het thema is UCC nu & straks – feiten & trends 
De UCC is geen toekomst meer, maar realiteit! Wat is de impact van de veranderingen op uw dagelijkse praktijk?

Themasessie: AEO in relatie tot het strafrecht, een spanningsveld

De AEO status in geval van onregelmatigheden
door: 
mr P.J. (Peter) van Hagen, advocaat- partner, Hertoghs advocaten-belastingkundigen
De voordelen van AEO zijn bekend: minder controles en zekerheid en meer voorrang en flexibiliteit. Maar wat als er toch dingen mis gaan bij het vervullen van douaneformaliteiten? Alles maar meteen actief melden aan de douane? Hoe ver gaat hierin de verantwoordelijkheid van de AEO? Welk risico loopt u om uw AEO-status kwijt te raken?

Lees verder

Themasessie: Zelf doen of uitbesteden

Door: Sprekers vanuit de Fenedex, EVO en Fenex Douanelogistiek en de afhandeling van douane-aangiften is geen sinecure. Voor veel im- en exporteurs is het dan ook een jaarlijks terugkerende vraag: zullen we de douanelogistiek zelf doen of kunnen we dit beter uitbesteden? Beide mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Hierbij spelen niet alleen de thema’s kosten, efficiency en flexibiliteit een rol, maar ook verantwoordelijkheid en compliance.

Lees verder

Themasessie: Do's en dont's bij vertegenwoordiging

Door: mr. ing. B.J.B. (Bart) Boersma en A. (Arjo) Groenendijk LLB                                                     Veel aangiften worden gedaan door expediteurs en logistiek dienstverleners. Dat doen ze niet voor zichzelf maar voor hun opdrachtgever. De afgelopen periode is wel duidelijk gebleken dat vertegenwoordiging fout kan gaan met grote gevolgen.

Lees verder

Themasessie: Tarief; door de bomen het bos...

door: A. P. (Bram )van Breukelen, Customs Knowledge
Indelen van goederen in de Nomenclatuur is niet gemakkelijk. Zij die regelmatig met het “tariefbijltje” hakken, kunnen ongetwijfeld genoeg voorbeelden geven van de problemen waarop zij stuiten bij het vaststellen van (een deel) van een goederencode.

Lees verder

Themasessie: E-commerce en Douane; gevolgen voor het bedrijfsleven

door: Sprekers vanuit de Fenedex, EVO en Fenex
Het is al jaren een trend, er wordt meer en meer online handel gedreven. Dit wordt e-commerce genoemd. Deze nieuwe vorm van handel drijven vraagt echter zijn eigen aanpak, ook op douanegebied. Goederenstromen worden immers steeds diverser, vergen kortere leveringstijden en online-verkopen kennen een grote retourstroom. Daarbij is een correcte BTW- en douaneafhandeling van nog groter belang. Dat is zo eenvoudig nog niet, want de huidige douanewetgeving is nooit geschreven voor deze tak van sport.

Lees verder

Themasessie: Data en analytics, wat heeft dat met mijn werk te maken?

door: dr. Z. (Ziv) Baida, Dun & Bradstreet (D&B)
De termen “data“, “big data” en “analytics” worden de laatste jaren vaak gebruikt en gepresenteerd als de grote belofte van de IT wereld. Is het nu echt de bron van veel hedendaagse innovaties of is het slechts een hype? En geldt de bruikbaarheid ook voor een importeur, exporteur of logistiek dienstverlener?

Lees verder

Themasessie: AEO en monitoring - lessons learned

door: mr. A.M. (Sander) van Lent en Z.S. (Samantha) Speelman MSc, Customs Knowledge
Nu eens op een andere manier! We kruipen in de huid van een customs en compliance manager en gaan samen (met de deelnemers van de themasessie) na voor welke uitdagingen deze functionaris komt te staan. En… natuurlijk hoe hij een en ander kan oppakken.

Lees verder

Themasessie: Douane-innovaties van de Master Customs and Supply Chain Compliance

door: Studenten Master Customs Erasmus Universiteit, prof. dr. Y.H. (Yao-Hua) Tan, TU delft/RSM
In deze sessie presenteren studenten de resultaten van hun innovatieve onderzoeken in het kader van de Master Master Customs and Supply Chain Compliance van de TU Delft en de Rotterdam School of Management. Deze master is uniek in de wereld, omdat het de eerste master opleiding is voor douaneprofessionals waarin de student naast douanewet- en regelgeving ook supply chain management en kennis en kunde over ICT en compliance krijgt.

Lees verder

Themasessie: Jurisprudentie van het afgelopen congresjaar

Door: mr. ing. B.J.B. (Bart) Boersma, Customs Knowledge
Elk jaar weer een vast onderdeel van het congres. Binnen een uur bent u op de hoogte van de belangrijkste jurisprudentie op het gebied van douane en internationale handel. Daarbij komen niet alleen de uitspraken van de Rechtbank en de Douanekamer van het Gerechtshof Amsterdam aan bod, maar ook interessante arresten van de Hoge Raad en spraakmakende zaken bij het Hof van Justitie. Op de voor Bart bekende wijze leidt hij u door de wirwar van interessante uitspraken!

Lees verder

Themasessie: Invordering en zekerheidstelling

door: mr. J. (Jan) Jansen – Douane Nederland 
De rol en de taak van de ontvanger van de Nederlandse Douane zijn in de praktijk vaak onderbelicht en voor velen onduidelijk. Welke bevoegdheden heeft de ontvanger en welke rechten en plichten heeft de douaneschuldenaar in dit kader?

Lees verder